Rovertsche Leij Trail

25 augustus 2024
Het Belgische grensdorp Poppel

DE TRAIL

Het beekje de AA ontspringt tussen de dorpen Ravels en Eel welke beiden ten zuiden van het grensdorp Poppel liggen. Het meandert door het landelijke gebied langs het dorpje Poppel richting het landgoed Gorp en Roovert waar het vervolgens de grens oversteekt. Voorbij Poppel wordt het beekje dan ook de Rovertsche Leij genoemd.

De eerste kilometers loop je langs de beek door het landelijke gebied richting de bossen. Zodra we de Nederlandse grens passeren verloopt de route door verschillende natuurgebieden.

Het is een vlakke trail en is zowel voor de gevorderde als minder ervaren trailrunnen geschikt.


WAAR

De trail start vanuit het Belgische grensdorp Poppel en het eerste en laatste gedeelte van het pacours verloopt langs de oevers van het beekje. Om de kwetsbare flora en fauna langs de beek te beschermen mogen we niet overal langs de oevers lopen. Zodra we het beekje verlaten loopt de trail door de fraaie bosgebieden die zo kenmerkend zijn van deze regio.

Zodra we de Nederlandse grens passeren verloopt de route door verschillende natuurgebieden. Hierdoor zul je onderweg veel verschil in het landschap ervaren.

Historie

Poppel is een onderdeel van de Noorderkempen dat grenst aan Nederland. Sinds 1648  bij de vrede van Munster is het grensplaats geworden. Nu is het een grensdorp met Belgisch en Nederlandse invloeden. Zo wonen er momenteel meer immigranten uit Nederland dan Belgen in het dorp die overigens zeer goed geintegreerd zijn in het dorpsleven.

Het gebied rondom Poppel bestaat uit een zandige licht glooiend landschap dat varieert in hoogte tussen 21 en 31 meter. Vanaf 1850 hebben ontginningen in het gebied plaatsgevonden en ontstonden er landgoederen zoals De Schriekem, veel naaldbossen en o.a. De Molenheide en een bos in het uiterste noorden, het Nederlandse natuurgebied Gorp en Roovert.

Door deze gebieden stroomt het beekje de AA of Rovertsche Leij en het beekje onderstreept daarmee het uniek karakter van het gebied.

Het beekdal van de Rovertsche Leij herbergt een rijke flora en fauna zoals het Dalkruid,  Lelietje van Dalen, Bosanemoon, Boomklever, Fluiter, Wielewaal Ijsvogel en de Bosbeekjuffer. Zeer plaatselijk komen ook natte bosvegetaties voor met onder meer moerasviooltjes en veenmossen.

smokkeldriehoek

De rijk beboste omgeving in de driehoek tussen Goirle, Hilvarenbeek en Poppel (B), met haar vele veldweggetjes, waren in de vorige eeuw een gedroomd terrein voor smokkelaars. Smokkelen was een lucratieve sport, waaraan flink verdiend kon worden. Die handel in het grijze en zwarte circuit dreef volledig op prijsverschillen aan weerskanten van de grens.

Rond 1900 was zout de meest begeerde smokkelwaar uit België. Zout was in Nederland vanwege accijns meer dan twee keer zo duur als in België (toen zo’n 3 cent per kilo). Daarna was roomboter een bijzonder gewild artikel om naar België te smokkelen. Ook suiker en jenever waren smokkelwaar. Later werd overgegaan op vee.

Toen boter het meest winstgevende smokkelproduct in de geschiedenis werd ontspon zich in de grenstreek een nietsontziend gevecht tussen douane en smokkelaars. Een strijd die gevoerd werd met pantserwagens, kraaienpoten, wapens en wilde achtervolgingen.

En nu?

Tegenwoordig, jaren na de openstelling  van de grenzen merk je amper nog iets van de smokkelpraktijken van toen. Rond de jaarwisseling is Poppel zeer intrek bij de vuurwerk liefhebbers die dan aankopen de grens over smokkelen. Ook komen er dagelijks velen Nederlanders profiteren van de goedkope brandstofprijzen die soms tot wel €0,45 per liter kunnen verschillen. Een ander reden waarom vanuit Nederland graag de grens overkomt zijn de Belgische frietjes en het Belgische bier.

Schrijf je in en loop mee

Een Uitdagende trails in een fantastische omgeving. een Trail met een verhaal!