Ooievaars Trail

24 november 2024
Ten zuiden van Tilburg/Goirle

DE TRAIL

De Ooievaarstrail heeft zijn naam te danken aan het natte gebied langs het beekje de Poppelse Leij. Het dal, waar het beekje doorheen stroomt, lokt vele steltlopers, moerasvogels en kikkers (lekkernij voor de Ooievaars). In en rondom dit gebied nestelen regelmatig de Ooievaars en de nabijgelegen boerderij wordt daarom ook het aangeduid als het Ooievaarsnest 

De overwegend vlakke route van de Ooievaartrail voert je door drie prachtige natuurgebieden. De trail is zowel voor de gevorderde als de minder ervaren trailrunner geschikt.


WAAR

Het parcours van de Ooievaarstrail loopt door drie unieke natuurgebieden die ten zuiden van Tilburg/Goirle liggen. Je loopt door bossen en heidevelden, langs het ven de ‘Halve Maan’ en een het beekdal van de Poppelse Leij. Dit alles vormt het decors van deze zeer afwisselende trail. In het voorjaar houdt men bewust het gebied nat om zo een goede habitat aan de Ooivaars en overige watervogels te bieden.

Historie

Ooievaarsnest is de naam van een natuurgebied ten zuiden van Goirle en is het eigendom van de Stichting Brabants Landschap.
 Het gebied bestaat uit grovedennenbossen die door loofhoutlanen worden doorsneden. Het bos wordt afgewisseld door bosweitjes en heidevelden. In de moerassigeweide van het beekdal staan moerascipressen die wellicht meer dan 200 jaar oud zijn.

Het natuurgebied Ooievaarsnest is gelegen op een dekzandrug tussen het dal van het beekje de Poppelse Leij in het oosten en de Rielse Lei welke in het westen overgaat in het Riels Laag. Het gebied wordt omringd door door drie andere kleine natuurgebieden zoals het landgoed De Hoevens, het natuurgebied de Halve Maan en de Rechte Heide. Al die verschillende natuurgebieden vormen het decors van de Ooievaarstrail.

Klooster Nieuwkerk

De start en finish vindt plaats vanuit het oude Klooster Nieuwkerk

Het klooster en bevindt zich op de Nederlands-Belgische grens tussen de plaatsen Goirle (NL) en Poppel (BE). Het gebied speelde een belangrijke rol tijdens de 80-jarige oorlog. In 1639 werd er een grenskerk gebouwd. In 1799 werd de grenskerk afgebroken en werd op dezelfde plek het kapelletje Sint-Jans-Gool gebouwd. Deze kapel staat er nu nog steeds en is in de jaren ‘80 gerestaureerd.

Er ontstond een landgoed, waar ‘De Meester de Betzenbroek’ eigenaar was. Hij liet een klooster op het landgoed bouwen, dat op 1 juni 1913 ingewijd werd. Priesters in opleiding kregen les in dit klooster. Eind Jaren ’50 kwam het klooster in handen van de Trappisten en nog later maakten Franciscanessen van het klooster een rusthuis voor terugkerende zusters. Vervolgens was het klooster het onderkomen voor de Priesterbroederschap Sint Pius X en een Maastrichtse congregatie. De huidige eigenaar van klooster, kapel en ondergrond is een Belgische baron die het complex in 1986 van de franciscanessen kocht.

In 1997 kwam een einde aan de religieuze bestemming en vestigde zich een particulier die het klooster ombouwde tot bezinnings- en congrescentrum. In 2018 is ze het Klooster verkocht aan Jochem de Jong die er een plek van heeft gemaakt waar iedereen van harte welkom is en waar één ding belangrijk is: genieten! Het klooster heeft een sfeervolle achtertuin welke de start & finish locatie voor de Ooievaarstrail vormt.

Schrijf je in en loop mee

Een Uitdagende trails in een fantastische omgeving. een Trail met een verhaal!